ADHD

Interactie Leer Denken

ADHD

“Mijn kind kan niet stilzitten”

Men vermoed dat uw kind ADHD heeft. Of het heeft al een diagnose en dus een probleem op school. Het kan zijn dat uw kind medicijnen krijgt.
Uw kind hoeft zelf geen last van het probleem te hebben. De omgeving echter wel, en dat vind die omgeving lastig! Bewegen
Wij storen ons niet aan het bewegen van uw kind. Als het kind leert door een rondje te rennen dan is dat prima. Het is niet ons doel om uw kind te leren stilzitten. Als uw kind beweging nodig heeft om te kunnen leren, dan mag dat. (We kunnen samen op zoek gaan naar een voor de *leerkracht acceptabele manier van bewegen)

Wij zien graag dat uw kind zich ontwikkelt, en dat kan alleen als het zich begrepen voelt.

Creatief
Veel kinderen met ADHD denken “out of the box”. Ze zijn creatief.
We kunnen dit afstraffen. Dan missen we de kans op een mooie oplossing van een probleem.
Als wij met uw kind werken, dan zijn we blij met die inbreng. We leren uw kind om zijn eigen oplossing toe te passen in de klas of thuis.
Wij maken uw kind zich bewust van hetgeen er op school wordt gevraagd.

 

Chaotisch
Van ADHD –ers wordt gezegd dat ze chaotisch zijn. Weet u van wie dit bureau is hier rechts is?

Hij is één van de geniaalste mensen op aarde. Als we het zien lijkt het een rommel. Voor uw kind kan die chaos zijn structuur zijn. Als je van Einstein had verlangd dat hij zijn bureau opruimde, was hij nooit tot zijn bekende inzichten gekomen.

Is het handig voor ons dat uw kind leert om zijn bureau op te ruimen? Ja. Is dat ook de wens van uw kind? Dat is de vraag. Kinderen hebben geen probleem. Wij maken er een probleem van.

Kunnen wij uw kind helpen met een oplossing voor dit probleem?
Uiteraard kunnen wij dat, maar dan wel met de antwoorden (lees oplossingen) die uw kind zelf aandraagt en niet met wat wij vinden dat de oplossing is. We zijn immers bezig met ontwikkeling en niet met leren. Desk Concentratie
De juf zegt dat uw kind zich niet kan concentreren. Zit uw kind thuis lang achter de computer? Kan het zich daar wel concentreren? Dan kun je beter spreken van een focus probleem i.p.v een concentratieprobleem en kan interesse voor de lelsstof een rol spelen bij de concentratie.

Als uw kind geïnteresseerd is kan het zich concentreren. Zijn focus is gericht op iets leuks. Waarom dan niet op school? Wat is het doel van het leren op school? Is dat uw kind duidelijk? Wij laten het kind nadenken over het nut van leren op school. Dan zijn we bezig met ontwikkeling en niet met leren.

Waarom moet je nu die stomme keersommen doen?
Omdat je later je kamer moet inrichten en vierkante meters uit moet rekenen. Dan is het handig hé? Precies!